‘Nemojte stavljati glavu pod vodu’: posjetitelji su Bet365 upozorili na onečišćenje Olimpijade

Samo nekoliko dana prije početka Olimpijskih igara plovni putovi u Rio de Janeiru su prljavi kao i uvijek, zagađeni sirovom ljudskom otpadnom vodom koja se bori s opasnim virusima i bakterijama, prema 16-mjesečnoj studiji koju je naručio The Associated Press . Ne samo da su oko 1400 sportaša u opasnosti da se nasilno bolesne u disciplinama kao što su jedrenje i plivanje na otvorenom moru, ali testovi AP pokazuju da se turisti također suočavaju s potencijalno Bet365 ozbiljnim zdravstvenim rizicima na plažama Ipanema i Copacabana . Istraživanje AP-a o vodenim olimpijskim i paralimskim mjestima otkrilo je dosljednu i opasno visoku razinu virusa od onečišćenja, glavnog crnog oka na Olimpijskom projektu Rio koji je pokrenuo alarmna zvona među jedriličarima, veslačima i plivači otvorene vode.

Prvi rezultati istraživanja objavljenog prije više od godinu Bet365 dana pokazali su virusnu razinu do 1,7 milijuna puta što bi se moglo smatrati problematičnim u Sjedinjenim Državama ili Europi.U tim koncentracijama, plivači i sportaši koji jedu samo tri žličice vode gotovo sigurno su zaraženi virusima koji mogu uzrokovati bolove u želucu i dišnim putevima, a rjeđe upalu srca i mozga – iako jesu li zapravo zaraženi, ovisi o nizu čimbenika uključujući snage pojedinog imunološkog sustava.Ati-doping grupe optužuju MOO da stavlja politiku i poslovanje ispred čistog sporta Više od puštanja AP početnih rezultata u srpnju, sportaši poduzimaju detaljne mjere predostrožnosti kako bi spriječili bolesti koje bi ih moglo potencijalno ukinuti iz natjecanja, uključujući preventivno uzimanje antibiotika, izbjeljivanje jata i nošenje plastičnih odijela i rukavica u pokušaju ograničavanja kontakta s vodom. Ali antibiotici se bore protiv bakterijskih infekcija, a ne virusa.Istraživanje AP-a pokazalo je da su Bet365 očitanja infektivnih adenovirusa – testirane s kulturama stanica i provjerena pomoću protokola molekularne biologije – pokazale gotovo 90% ispitnih mjesta tijekom 16 mjeseci testiranja. “To je vrlo, vrlo , vrlo visok postotak “, rekao je dr. Valerie Harwood, voditeljica odjela integrativne biologije na Sveučilištu Južne Floride. “Vidjevši da je razina ljudskog patogenog virusa prilično neuobičajena u površinskim vodama u SAD-u. Nikad ne biste nikada vidjeli te razine jer se tretiramo s otpadnim vodama. Jednostavno to ne biste vidjeli. “Dok sportaši poduzimaju mjere predostrožnosti, također postoji zabrinutost za 300.000-500.000 stranaca koji se očekuju da će se spustiti na Rio za Olimpijske igre.Ispitivanje na nekoliko svjetskih poznatih plaža pokazalo je da pored trajno visokih količina Bet365 virusa, plaže često imaju razinu bakterijskih biljega za onečišćenje kanalizacijom, što bi bio uzrok zabrinutosti u inozemstvu – a ponekad čak i iznad standarda sigurnosti vode iz Rio države . U svjetlu otkrića AP-a, Harwood je imao jedan savjet za putnike u Rio: “Nemojte stavljati glavu pod vodu”. Plivači koji ne mogu paziti na taj savjet mogu uzimati vodu kroz usta i nose i stoga riskiraju “nasilno bolesno”, rekla je.

Opasnost se vreba iu pijesku.Uzorci s plaža u Copacabani i Ipanema otkrili su visoku razinu virusa, što su nedavne studije pokazale mogu predstavljati zdravstveni rizik – osobito za bebe i malu djecu. Obje imaju prilično visoku razinu infektivnog adenovirusa , Rekao je Harwood, dodajući kako virus može biti osobito opasno za bebe i malu djecu koja igraju u pijesku. “Znate koliko brzo dijete može dobiti dehidrirano i morati ići u bolnicu”, dodala je. “To je najstrašnija točka za mene.” Dr. Fernando Spilki, virolist i koordinator molekularno mikrobiološkog Bet365 najbolja sportska kladionica laboratorija na Sveučilištu Feevale u južnom Brazilu kojeg je AP obvezao voditi testove vode, kaže da istraživanje nije pokazalo značajne poboljšanje Rio’s blighted vode – unatoč čišćenje obećanja koja se protežu desetljeća. “Nažalost, ono što smo vidjeli tijekom svih ovih vremena je da postoji varijacija u razini kontaminacije, ali to oscilira mnogo više kao rezultat klimatskih uvjeta nego zbog bilo kakvih mjera koje su možda poduzete kako bi se uklonila ta kontaminacija “, rekao je Spilki, jedan od najpoznatijih virologa Brazila. Najviše onečišćene točke su Rodrigo de Freitas Lagoon, gdje će se održati olimpijski veslanje, i Gloria Marina, polazište za jedrenje.U ožujku 2015. uzorkovanje na Lagoonu otkrilo je 1,73 ml adenovirusa po litri; ovog lipnja, očitanja adenovirusa su bila niža, ali i dalje zabrinjavaju 248m adenovirusa po litri. Za usporedbu, u Kaliforniji, viralna očitanja u tisućama po litri dovoljna su za postavljanje zvona alarma. Facebook Twitter Pinterest Uzorci vode i pijeska prikupljeni su iz Copacabana Beach. Istraživanje je otkrilo i opasno visoku razinu virusnih uzročnika bolesti. Fotografija: Silvia Izquierdo / AP

Unatoč projektu usmjerenom na sprječavanje istjecanja sirove kanalizacije izravno u Gloria Marina kroz oluje, voda ostaje jednako kontaminirana.Prvo uzimanje uzoraka u ožujku 2015. pokazalo je više od 26 milijuna adenovirusa po litri; Ovog lipnja otkriveno je više od 37 milijuna adenovirusa po litri. Iako su lokalne vlasti, uključujući gradonačelnika Rioja, Eduardo Paes, priznale neuspjeh gradskog vodostaja čišćenja vode, nazivajući ga “izgubljenom šansom” i “sram”, olimpijski dužnosnici i dalje inzistiraju da Riojevi plovni putovi budu sigurni za sportaše i posjetitelje.Lokalni organizacijski odbor nije odgovorio na višestruke zahtjeve za komentarom, iako je prethodno rečeno da su testiranje bakterija koje su izvršile državne vlasti u Riou pokazale da su vodeni prostori unutar državnih smjernica. različiti tipovi testova koji se koriste za određivanje zdravlja i sigurnosti rekreativnih voda. Bakterijski testovi mjere razine koliformnih bakterija – različite vrste bakterija koje ne samo da uzrokuju bolesti, već pokazuju prisutnost drugih, potencijalno štetne patogene otpadne vode, kao što su druge bakterije, virusi i protozoe, koje mogu uzrokovati kolere, dizenteriju, hepatitis A i tifus, među ostalim bolestima.Bakterijski testovi su svjetski standard jer su jeftini i jednostavni.100 Olimpici gledaju u Rio 2016 Pročitajte više Ali postoji sve veći konsenzus da nisu idealni za sve klime, jer se bakterije brzo raspadaju u tropskim vremenima i slanoj morskoj vodi. Za razliku od toga, pokazalo se da virusi prežive tjednima, mjesecima ili čak godinama – što znači da u tropskim Rio niskim bakterijskim markerima može biti posve nepristupačan s visokim razinama virusa. Ta je razlika bila istaknuta u AP testiranje. Na primjer, u lipnju 2016., razina fekalnih koliforma u uzorcima uzoraka iz Copacabane i Ipanema Beacha bila je izuzetno niska, sa samo 31 i 85 fekalnih koliforma na 100 ml.Ipak, oba su imala alarmantne procjene rotavirusa, glavni uzrok gastroenteritisa na globalnoj razini, s 7,22 milijuna rotavirusa po litri otkrivenom u vodama Copacabane, dok su u vodama Plaže Ipanema pronađene 32,7 milijuna rotavirusa po litri.

p> Ispitivanje je također pokazalo alarmantne šiljke u fekalne koliformne razine – upravo ona mjera koju državna vlada koristi za određivanje sigurnosti rekreacijskih voda Rio.

“Ako su to bile zabilježene vrijednosti u Sjedinjenim Državama, recimo u Kaliforniji, definitivno je znak problema “, rekla je dr. Kristina Mena, stručnjak za virus vode u zdravstvenom centru Sveučilišta u Teksasu. Prema kalifornijskim standardima za bakterijske testove, 400 fekalnih koliformi po 100 ml je gornja granica za plažu koja se smatra sigurnom za kupanje.AP testovi pokazali su da će Copacabana Beach, gdje će se održati maratona i triatlon plivanje i da će tisuće turista vjerojatno zagušiti, prekoračili su kalifornijsku granicu pet puta tijekom 13 mjeseci testiranja. U blizini plaže Ipanema, koja nije domaćin olimpijskim sportovima, ali je među najpopularnijim gradskim turističkim točkama, premašila je kalifornijske standarde pet puta više od 12 mjeseci, kada je iznosila gotovo 50 puta više nego što bi bilo dopušteno u Kaliforniji.Jedna od dvije testne točke na plaži u susjedstvu olimpijskog središta Barra da Tijuca jednom je pogodila više od 60 puta koliko je granica tijekom pet mjeseci ispitivanja provedena tamo.

“Ako smo imali prekoračenja koja su dosljedno bila tisuće kao što vidim ovdje, bilo bi velika vjerojatnost da će ta plaža biti stavljena na naš popis oštećenih vodenih tijela “, rekao je Rik Rasmussen, voditelj standarda kakvoće površinske vode u Kalifornijskom državnom vodnom odboru.To bi dovelo do upozorenja na kakvoću vode na plaži, eventualnog zatvaranja plaža i razvoja programa za iskorjenjivanje izvora onečišćenja, rekao je. Ja ću zaustaviti sranje za vas, Amerika. Pročitajte više

Plaže čak krši vlastite standarde države Rio, koji su mnogo manje strogi od onih u Kaliforniji, mnogim drugim američkim državama i zemljama kao što su Australija i Novi Zeland. U Riu se plaže smatraju neprikladnima ako se bakterijski testovi pojavljuju na više od 2.500 fekalnih koliforma po 100 ml – više od šest puta veće od gornje granice u Kaliforniji. No, Copacabana i Ipanema čak su prekršili te puno veće granice u tri zasebne prilike.Državna agencija za zaštitu okoliša, INEA, nije odgovorila na ponovljene zahtjeve za komentarom. Rasmussen je priznao da bi viši pragovi mogli imati smisla u Rio, gdje je zagađenje kanalizacijom trajno problematično, što znači da su lokalni stanovnici redovito izloženi na patogene koji vrebaju u sirovom otpadu od ranog doba i stoga stvaraju imunitete. Ali posjetitelji vjerojatno neće imati takve imunitete, stavljajući ih na rizik od bolesti. Nakon početnog izvješća AP-a o nalazima studije u srpnju prošle godine, savjetnik Olimpijskih igara o zdravstvenim pitanjima, Svijet Zdravstvena organizacija, rekla je da će provesti vlastito virusno testiranje na Olimpijskim plovnim putovima Ria.Agencija je kasnije flip-flopped, napokon zaključujući da će samo bakterijski testovi biti dovoljan. Sportaši koji su obučavali godine za šansu na Olimpijskoj slavi, odustali su se natječući se u prljavštini.

“Mnogo je razgovora o tome kako je prljava voda i svi virusi”, izjavio je finski timski pomor Noora Ruskola. “Ja sam mentalno spremna za ovo. Neki dani su voda u redu, a neki dani su loši dani. “