Connacht’s Pat Lam: ‘Je moet de spelers kogels geven om te vuren’

“Mijn coaching is een weerspiegeling van hoe ik vroeger speelde”, zegt Lam, die begin jaren negentig voor Auckland speelde toen Henry de provincie coachte. “Wat trekt iemand naar rugby, of ze nu beginnen met spelen op de leeftijd van vijf of in hun tienerjaren? Ze willen de bal en de kans om te rennen en passen. Als coach moet je het genot van de spelers voor het spel benutten en hen kogels geven om te vuren.

“Graham was hier onlangs en belde me voor een inhaalactie. Hij begeleidde me toen ik op 35-jarige leeftijd de baan in Auckland kreeg. Ik was allemaal enthousiast en ik herinner me dat hij me vertelde dat je in de loop van de tijd een goede coach werd. Twaalf jaar later vertelde ik hem dat ik nu wist wat hij bedoelde.Hij zei tegen mij dat ik 47 was en hij de All Blacks niet coachte tot hij 58 was en dat hij nu een betere coach was dan hij toen was. “

” Ik zal alleen een baan aannemen als een organisatie heeft een duidelijk idee van waar het heen wil. Connacht had de visie om binnen vijf jaar de beste provincie van Ierland te zijn en dat beviel me goed. De Pro12-trofee was het resultaat van het werk dat iedereen inleverde en toen we samen kwamen om ons voor te bereiden op het nieuwe seizoen, zette ik de beker vooraan in de kamer en besprak ik met de spelers wat het vertegenwoordigde.Om het te behouden, moeten we harder werken. “

Het succes van Connacht was even groot als Leicester City die de Premier League won. “Het was een prestatie, want als je de 12 teams op het gebied van financiën en middelen hebt gerangschikt, zijn we 12e geworden”, zegt Lam. “Ik legde meteen de nadruk op de vaardigheidsniveaus en de spelers hadden duidelijkheid over hoe we wilden spelen. Een spel is een viering van het werk dat je in de week doet. We trainen om te winnen.

“Toen de inzetten aan het einde van het seizoen hoger werden en teams vol stonden met internationals, zeiden mensen dat we het niet aankonden, maar we waren voorbereid.

” Ik ben een handelsleraar en zie het als een rugbyopleiding die we deze jongens geven, waardoor iemand zowel een beter persoon als een speler wordt. Iedereen hier heeft een kans om met de bal te rennen en we leren ze de kneepjes om het te doen.Met vaardigheid komt mindset; wanneer je iets moet doen, passeren, rennen of trappen. Greg Townsend blijft vol vertrouwen Pro12 kan de rijke jongens bijhouden Lees meer

“Er zijn zoveel verschillende manieren om te spelen en scoren. Het draait allemaal om het coachen van filosofie en ik ben duidelijk hoe ik wil dat het spel wordt gespeeld. Als je de bal in de buurt van je eigen lijn krijgt en wilt rennen, zal het niet werken als een van de mannen voelt dat je de bal moet trappen. Daarom moet je werken aan cultuur en relaties om vertrouwen op te bouwen.Toen ik naar de finale tegen Leinster keek en het stuk sloeg, kon ik de oefeningen zien waaraan we in de training hadden gewerkt. “

Wanneer de assistent-coaching voor de Lions-tournee naar Nieuw-Zeeland volgend jaar wordt besproken in de komende maanden zal de naam van Lam waarschijnlijk worden verhoogd. “Het heeft geen zin om je zorgen te maken over een uitnodiging totdat je hem hebt,” zegt de man die de leiding had over de tournee van Auckland op de leeuwen in 2005. “Wat een route hebben de Lions gehad. Ze zijn een speciaal team en ze zullen een kans krijgen, zoals het verhaal van Connacht laat zien, zelfs als de kansen tegen hen opgestapeld zijn. Leeuwen toeren de prijs maar eerst komt loopband, zelfs robots zouden het dragen vinden | Robert Kitson Lees meer

“Er zijn redenen om positief te zijn als je kijkt naar hoe Engeland gaat en naar de ontwikkeling van de Keltische naties.Het komt neer op de stijl die ze willen spelen. Mensen praten over het verschil tussen noord en zuid, maar er zijn getalenteerde spelers in beide hemisferen. Het is wat je doet met dat talent dat er toe doet; succes komt van geloof. Je moet spelen op je sterke punten, maar de sleutel zal Nieuw-Zeeland teniet doen en onder druk zetten.

“Nieuw Zeeland ondersteunt succes vanwege hun coachingprogramma’s. Ik zei toen ik aankwam in Connacht dat ze moesten investeren in hun personeel. Je zou de beste spelers ter wereld kunnen hebben, maar als de coaches niet gelijk hadden, zou het kapot gaan. Kijk nu naar Engeland: ze spelen nog steeds op hun sterke punten, maar de mentaliteit is veranderd. Het vaardigheidsniveau is hoger en naar voren gebruiken ze de bal in de hand.Nieuw-Zeeland gaat over basisvaardigheden onder druk en er wordt hard aan gewerkt. “

Connacht is nu eerder het te kloppen team dan een kans om spelers in de buurt aan te pakken. “We hebben 90% van de ploeg behouden en goede handtekeningen gemaakt”, zegt Lam, die nog twee jaar aan zijn contract zit. “Onze financiering is beter dan ooit, en hoewel we worden gehandicapt door een klein stadion, zijn er plannen om dat te veranderen. Het is een goede plek om te zijn. “