Dina Asher-Smith: ‘Toen ik acht was, werd ik gevraagd wat ik wilde worden. Ik zei: een Olympische’

“2015 makes me smile,” zegt Asher-Smith, haar grijns die passen bij haar woorden. “Ik was world 100m junior kampioen van vorig jaar, maar 2014 eindigde niet in de manier waarop ik hoopte. Na scheuren mijn hamstring in augustus heb ik niet beginnen te lopen snel opnieuw tot december vorig jaar. Ik dacht: ‘Grote, werd ik wereld junior kampioen, maar tegelijkertijd ben ik gewonde.’ Dus ik was een beetje onzeker en had geen idee wat 2015 zou kunnen worden belemmerd

“Maar het begon echt goed. met het indoor seizoen [die in de 60m sprint op het EK in Praag culmineerde in haar winnende zilver]. En dan, ja, de zomer was geweldig. Het overtrof al mijn verwachtingen. Ik had niet verwacht te lopen 22.3 [meer dan 200] wat ik deed op de Diamond League meeting in Birmingham.Ik was als: ‘Heb ik dat echt gedaan’”

Asher-Smith testte de huidige Olympisch kampioen, Allyson Felix, en eng voor haar verloren en een ander enorm ervaren Amerikaanse sprinter in Jeneba Tarmoh. “Om te lopen tegen hen, vooral Allyson, was speciaal”, zegt Asher-Smith. “Om in dezelfde omgeving als een van je idolen is groot. Maar in dezelfde race en de volgende baan? Dat is echt cool. En dan is het runnen van haar dat in de buurt is gewoon niet van deze wereld. Ik dacht: ‘Ben ik in een droom?’ Zelfs mijn coach John Blackie was geschokt – en, normaal gesproken, John nooit geschokt “Facebook Twitter Pinterest Dina Asher-Smith hot op de hielen van Allyson Felix in de Diamond League meeting in. Birmingham in juni.Foto: BPI / Rex / Shutterstock

De sprinter, die net een paar weken geleden 20 draaide zich om en is ook een full-time student het lezen van de geschiedenis van het King’s College in Londen, krasgeluiden van het lachen weer. De rest van 2015 werd nog zoeter. In Beijing Asher-Smith niet alleen liep de snelste 200m eerste ronde warmte in wereldkampioenschap geschiedenis – ook zij was de snelste vrouw in de halve finale. Dan, in een buitengewone finale brak ze Kathy Cook’s 31-jarige Britse opnemen wanneer vijfde eindigen in 22.07sec.

“Ik had zeker niet verwacht dat,” Asher-Smith geeft toe, nog steeds klinken ongelovig . “In mijn hoofd, voor de eerste warmte, ik was gewoon proberen om zich te kwalificeren. Ik had meisjes in mijn hitte ik al jaren had gezien.Ik zag de lijst op voorhand en ik was als: ‘Oef, ga je te hebben om goed te draaien’ Zoals ik al gesloten op de finish dacht ik: ‘OK, kan je naar beneden nu kalmeren…’ De semi was de volgende dag en ik had Jeneba Tarmoh en [Jamaica’s] Veronica Campbell-Brown in mijn race. Ze hebben een paar Olympische medailles tussen hen gewonnen. Het was geweldig om een ​​andere persoonlijke beste.

“Voor de finale was ik zeker de meest nerveuze ik ooit ben geweest. Ik zeg altijd tegen mijn coach: ‘Oh, John, ik ben zo zenuwachtig.’ Hij zegt alleen: ‘Als je niet zenuwachtig, ben je dood.Je bent zenuwachtig omdat je zorg.’”

Asher-Smith belandde racen in een finale, waar, ongelooflijk, drie vrouwen gedoopt onder de 22 seconden. “Ik dacht nog:‘Dina, je bent zo traag…’Zoals ik de bocht ik was als‘OK-aaayyyy…tijd te intensiveren kwam. Ze zijn ofwel loopt echt snel of je doet echt slecht.’Ik nam aan dat het die ene. Ik dacht ook: ‘Hoe heb je zo’n goed jaar en nu dit…wat een gemiste kans.’ Maar toen ik over de streep en zag de [winnen] tijd, dacht ik: ‘Oh…Ik heb waarschijnlijk nog PB. ‘ En ik deed. Het was de snelste race in de geschiedenis.”

Heeft Asher-Smith voelt sympathie voor Schippers? “Absoluut – omdat ze een heel mooi meisje.Ik heb haar een lange tijd dat is waarom zodra ik over de streep gaf ik haar de grootste knuffel ooit heeft gekend. Ik weet hoe hard ze werkt en hoe moeilijk het is om van de zevenkamp wat ze deed zo lang – ze was wereld junior kampioen in 2010 -. En over te schakelen naar sprinten in een wereldkampioenschap jaar”

Schippers, die samen met haar coach Bart Bennema, heeft erop aangedrongen dat ze een schone atleet, had Felix geslagen meer dan 200 meter, zelfs voordat ze maakte het switch.So heeft Asher-Smith vertrouwen hebben in de nieuwe wereldkampioen helemaal? “Ja, dat doe ik.Ik heb haar al jaren en ze is altijd uitstekend geweest – haar lopende spleten in zevenkamp waren geweldig dus het was altijd te verwachten van mijn oogpunt “

Asher-Smith ziet er minder vertrouwen in wanneer gevraagd. een eenvoudige vraag over de bredere vertakking van geneesmiddelen in de atletiek. Was ze blij dat doping in Rusland werd uiteindelijk blootgesteld – of deed ze overstuur voelen bij het horen van de omvang van de systematische bedrog? Asher-Smith geeft een hoge pieptoon kabbelen van onzekerheid. “Ik weet niet of ik zou moeten beantwoorden,” ze uiteindelijk zegt. “Ik wil niet om te zetten in iets controversieel.”

Het lijkt alsof Asher-Smith een aantal leidinggevende advies om te proberen als ontwijkend mogelijk te blijven wanneer gevraagd over doping zou hebben gehad.Ze zou slechts 20, maar ze is intelligent, welbespraakt en over de sport een passie. Ik zie geen reden waarom ze de vraag op een directe en persoonlijke manier niet te beantwoorden niet zien. Dus probeer ik het opnieuw.

“Nou, Ik pleit schone sport, zeker weten. 110%. Ik moet atletiek en de universiteit in evenwicht te brengen en ik moet echt hard werken op zowel om mijn droom werkelijkheid geworden. Dus ik zeker pleiten voor de noodzaak van een schone sport. Ja, dus ik denk dat [het blootstellen van doping] is een goede zaak.”

Het is begrijpelijk dat ze ongemakkelijk beantwoorden van alle vragen over Alberto Salazar, coach Mo Farah’s waarvan de reputatie is ook zo alarmerend ondervraagd dit jaar zou zijn.Farah is haar GB teamgenoot en ze zou vinden het problematisch om eventuele twijfels over zijn coach te uiten. Maar was ze geschokt door alles wat ze gelezen over doping dit jaar?

“Ik weet het niet,” aarzelt ze. “Ik heb niet betrokken geweest bij de internationale atletiek voor zo lang…” Ik was zo gelukkig om daar te zijn op een van de meest iconische nachten in de Britse sport. Euphoria is het enige woord om het te beschrijven

Zou ze vertrouwen Usain Bolt? “Zeker. Voor de mannen 100m finale op het WK congregated het hele GB team rondom het hotel lobby TV. Iedereen was erg nerveus en daarna werden we schreeuwen. [De eerder verboden] Justin Gatlin ging in die race met een dergelijke vorm, maar dat toont de kracht van Usain Bolt en hoe hij kan krijgen in de hoofden van mensen.We waren gek. We waren zo blij dat hij won.”

Asher-Smith’s enthousiasme voor atletiek is besmettelijk. Ze laat zien hoe zij heeft willen draaien op de Olympische Spelen sinds Athene in 2004. “Toen ik op de basisschool zat, acht jaar, werd mij gevraagd wat ik wilde worden. Ik zei: ‘Er is een Olympian – op het podium.’ Ik deed dit kleine tekening. Mijn moeder heeft het ergens. Ik ben op het podium, maar ik ben de enige in de afbeelding. Mijn artistieke vaardigheden en realisme waren niet helemaal aan de mark.”

Ze lacht weer. “Ik heb die tekening na het bekijken van Kelly Holmes doen de [800m en 1500m] double in Athene. Ik zag haar en alle anderen op het podium te krijgen kransen en ik dacht: ‘Dat is echt cool.. Ik wil een olijf krans voor mijn hoofd te ‘

Ik keek naar de volgende Olympische Spelen in Peking en ik vroeg mijn moeder: ‘Waar is de olijven krans’ Ze zei [Asher-Smith imiteert de stem van een geërgerde ouder]: ‘dat komt omdat het was in Griekenland vorige keer, Dina’ ik was als: ‘Oh, OK!’ Maar ik was oprecht teleurgesteld…in mijn tekening de krans was het koelste ding “

. Asher-Smith kwam dichter bij de Olympische werkelijkheid toen ze langs het spoor was als een kit-carrier op Super zaterdag op London 2012 – en keek Jessica Ennis, Greg Rutherford en Farah zijn allemaal winnen goud. “De atleten opstijgen sommige kit voor een race en we haalden hem op en droeg hem weg.Het was de beste plaats in het huis en ik was zo gelukkig om daar te zijn op een van de meest iconische nachten in de Britse sport. Euphoria klinkt zo’n groot woord, maar het is het enige woord om het echt te beschrijven. Dat geluk en trots echt resoneerde met mij.”Facebook Twitter Pinterest Dina Asher-Smith’s enthousiasme voor atletiek is besmettelijk. Foto: Tom Jenkins voor de Guardian

Het is gemakkelijk te zien waarom Asher-Smith was zulk een inspirerende spreker op een Youth Sport Trust kamp afgelopen vrijdag aan de Universiteit van Loughborough. “De meeste van de kinderen zijn 14 tot 19 en tot een paar weken geleden was ik in dezelfde leeftijdscategorie. Dus ze hebben de school en college in evenwicht met hun sport, net als ik.Ik denk dat het helpt dat ik graag praten -., Dus ik kan een boodschap over te brengen dat als je hard werkt kun je je dromen te verwezenlijken”

Asher-Smith doet het goed in het tweede jaar van haar geschiedenis graad – en ze is een uitbundig prater. “Ik doe dit cursus Geschiedenis en geheugen dat gaat over hoe, in een hedendaagse setting, mensen omgaan met het verleden, dat is echt cool. We deden dingen over Brick Lane en Trafalgar Square. Ook heb ik deze cursus op Plato, Aristoteles, Hobbes en Locke. Ik was als ja, ja, OK! Maar ik ben het schrijven van een essay over Thomas More’s Utopia. Ik hou echt van die ene. Het is vermakelijk.Dan ben ik het doen van de Franse Revolutie, de Napoleontische oorlogen en ik ben ook het bestuderen van Amerika, van kolonisatie tot Obama, die is waarschijnlijk mijn favoriete module

“Maar soms zeg ik:. ‘Oh my gosh, ik heb zoveel deadlines ‘Eerder deze maand was ik tot 4:00, te typen, denken: ‘ ik zo moet slapen’, maar ik vind het moeilijk als ik ben een perfectionist.De meeste van mijn vrienden zijn als: ‘Het is gedaan…Ik heb het ingeleverd’, maar ik zal nog steeds pijnlijke en zegt te zijn: ‘Ik hou niet van dat woord of die zin’”

Asher -Smith’s volgende deadline essay is 27 december tot ze kreunt in amusement – voordat benadrukt haar bereidheid tot een kleine pauze, terwijl de resterende gedisciplineerd. “Eerste en Tweede Kerstdag, ik beloof het, ik doe helemaal niets. Ik ben een grote eter bij Kerstmis als ik binnen weet is net om de hoek. Ik hou van eten en zijn met mijn familie, maar op hetzelfde moment Ik weet dat ik veel werk gedaan en het zou een schande lijken om alles weg te gooien…voor een gehakt taart!”

sprinter wordt ernstiger.Afgezien van het schandaal van doping, en zelfs de onschuld van de kindertijd dromen, een gedurfde ambitie beweegt binnen Asher-Smith. “Becoming een Olympian zou ongelooflijk zijn,” zegt ze. “Het is iets wat ik wilde doen sinds ik acht was. Misschien zal ik niet krijgen om een ​​krans te dragen – helaas -. Maar het zou geweldig om te draaien in Rio de volgende zomer”