Hyklerisk dummy. Finansielt fair play skal annulleres

Hyklerisk dummy. Finansielt fair play skal annulleres
Andrei Kleshenok – mod Barcelona og UEFA.

Det finansielle fair play er hovedpersonen i overførings sommeren.

Det er bare sket. I en måned blev Paul Pogba sparket ud af verdens bedste tre dyreste spillere. En ny piedestal hænger op til en halv milliard euro, fuldstændig agitating den civiliserede verden.

Mens Neimar ventede på overførslen af gælden til sin fars regnskab, oprettede Bartomeu top klubber mod PSG. Mens MbaPpe var i bevægelse, præsidenten for La Liga – skrive en bunke og Man City – kliché på forsiden. Olie – tredje gang i historien og første gang i fodbold – blev en stor trussel mod verdensordenen.

Hyklerisk dummy. Finansielt fair play skal annulleres
Foto: Goal, PSG

Fra den private, som altid skiftet, til den generelle, og fra den stærke – til de svage. “Barca” fokuserede på UEFA og økonomisk fair play. At sælge europæiske embedsmænd er nemmere end at bryde PSGs præsident og isolere Qatari-penge. FPP blev helten af de første bands. Wenger, Cheferin, Perez, Merkel … Det ser ud til, at det ikke er muligt at vende tilbage. Ændringer er uundgåelige.

Og det er forkert. Det økonomiske fair play er en dummy. Det skal annulleres, ikke rettes.

Ikke fordi det ikke respekteres, og ikke fordi det er let at komme rundt. Ikke af en af disse grunde, om hvilke mange der sagde dem, der ikke ved, hvordan de skulle købe. Finansielt fair play virker ikke. Værre: tjener ikke de mål, som det erklærer.

FFP’s mål er velkendte. De taler meget om, de er angivet som et eksempel, de bliver offentliggjort på UEFA’s officielle hjemmeside. Der er fem af dem, og alle har svigtet.

1. Nedgang i inflationseffekten og pres på løn- og overførselsudgifter.

FFP er gyldig i seks år. De maksimale overførselsomkostninger fra 2005 til 2011 steg med 25%. Fra 2011 til 2017 – med 136%.

2. Fremme af langsigtede investeringer i børne- og ungdomsfodbold og udvikling af sportsinfrastruktur.

Magtbalancen i fodbold har ikke ændret sig – og det var tåbeligt at forvente, at det ville ændre sig. Der var og stadig er klubber, der køber, og klubber, der vokser. Donorer bor på bekostning af dem, der betaler. Og jo mere de betaler, desto bedre vil de leve. FPP – mod “haidukov” og “monako”, men ikke for dem.