‘We komen nog steeds als de regen zijwaarts is’ – hoe Groot-Brittannië verliefd werd op fitness in de buitenlucht

Soms is het moeilijkste om te rennen, vooral ‘s ochtends. Het is zoveel gemakkelijker om over te rollen en weer in slaap te vallen, of wat toast te houden en jezelf te beloven dat je nog een keer zult gaan. Weten dat er honderden andere mensen wachten om met je mee te rennen in je plaatselijke park, kan een grote hulp zijn. Facebook Twitter Pinterest ‘Er zit iets in een groep die het hardlopen gemakkelijker lijkt te maken.’ Foto: SWNS.com

Mijn dichtstbijzijnde is Parke Parkrun in Devon. Ik wilde al maanden gaan. Eindelijk, op zaterdag, nam ik de sprong. Facebook Twitter Pinterest Adharanand Finn pakt het zweet op. Foto: SWNS.com

Voor beginners kan intimiderend zijn bij het meedoen aan een race of hardlopen met anderen. Maar parkrun is opgezet om Britse onhandigheid tegemoet te komen.Hoewel het allemaal heel gastvrij is, als je met niemand wilt praten, hoef je dat niet te doen. Het geheel is een sjabloon voor eenvoudige efficiëntie. Registreer online, print een barcode uit (die u aan het eind inlevert) en kom op tijd voor de start, waar vrijwilligers de route uitleggen en hoe alles werkt. Het is ook volledig gratis. Parke parkrun ligt in een park en sinds augustus zijn er veel vakantiegangers aanwezig. Het is zo leuk dat je het zelfs wilt doen als je op vakantie bent.

Meestal ploeg ik een eenzame groef rond de rijstroken bij mijn huis op een zaterdagochtend, maar nu sta ik ineens in de opgewonden menigte, rond freeriderend, lenig omhoog. Juiste rennen. Zodra we beginnen, gaat alles woedend over als we door het bos rennen.Er is iets aan het zijn in een groep die het rennen makkelijker lijkt te maken – de beweging van de andere lopers, het gevoel meegenomen te worden in deze stroom van lichamen, deel uitmaken van de aanval.

Wees gewaarschuwd, echter, je loopt misschien sneller dan je van plan was. Ik was van plan om met een rustig tempo van de ren te genieten, maar halverwege kreeg mijn competitiviteit de overhand en probeerde ik zoveel mogelijk mensen te passeren. De organisatoren zeggen nadrukkelijk dat parkrun een run is, geen race, maar ik luister niet. Ik ben Mo Farah, mijn beweging opkomend. Uiteindelijk eindig ik op de 4e plaats – net buiten de medailles. Adharanand FinnNordic walking, Edinburgh

Allereerst: het weer is heerlijk.Rijk, goud avondlicht, kurkdroog gras en – OK, je kunt niet alles hebben – een ondeugende augustuswind die door de vlakke uitgestrektheid van het Inverleith-park in Edinburgh raast. Toch hebben we het over een outdoor fitnessles in Schotland. Het feit dat de wind mijn gezicht niet bedekt met honderd kleine naalden van regen maakt het een doorslaand succes voordat ik zelfs mijn palen aan mijn handen heb vastgebonden. Facebook Twitter Pinterest Schreden maken…de beginners gaan in het Inverleith-park Nordic met haar instructeur Trevor. Foto: Murdo Macleod voor de bewaker

Ah, ja, de polen. Ik ben nordic walking, wat net zo ongevaarlijk is als outdoor fitness krijgt. Het lijkt een beetje op langlaufen zonder ski’s. Maar als je niet van Nordic Walking houdt, hou je niet van het leven.Het is een gezonde, niet-intimiderende, vrolijke activiteit – het soort dat ik me voorstel dat volkstuinhouders gaan gebruiken – en het gebruikt 46% meer calorieën dan normaal lopen en 90% van de werkende spieren. Het is ook Scandinavisch, dus het moet goed zijn.Schatten: zoals netwerken, maar zweten. Lees meer

Eén vrouw in onze groep – een cursus van vier weken beginners – zit op krukken en is nordic walking om haar te versterken been. In een andere wekelijkse les op het strand van Portobello, zijn twee van de wandelaars in de 80. De meeste nordic walkers zijn vrouwen.Wat mij betreft, ik heb nog nooit buiten een fitnessles in mijn leven gedaan en ik ben meestal de persoon die met hun hond langs de uptempo-groep loopt en ster springt op een dinsdagochtend, nadenken over het punt van al deze bootcampery in de lucht .

Maar tegen de tijd dat we door het park lopen met onze palen zachtjes de grond kloppend in onze kielzog, heb ik het fantastisch. Honden komen en snuffelen aan onze paaltips wanneer we stoppen voor een snelle debriefing. De zon zakt lager in de lucht. Er is vogelgezang, gelach, de warme gloed van zelfvoldaanheid die alle oefeningen induceren. Facebook Twitter Pinterest ‘Het is een gezonde, onintimiderende, vrolijke activiteit.’ Foto: Murdo Macleod voor de bewaker

Trevor, de enige Noorse wandelinstructeur van Edinburgh, is vier jaar geleden begonnen en is een uitstekende advertentie voor zijn voordelen: vriendelijk, versnipperaar, slank.Hij praat ons door de techniek, die moeilijker is dan hij lijkt; Ik blijf “vlekkerig” (wanneer je armen niet synchroon lopen met je benen en je eruit ziet als een hulpmiddel). Niemand is geintje. Nordic Walking gaat over het omhelzen van je innerlijke vlekkerige hond. We gaan naar een verre hoek van het park en gaan Nordic Walking een steile heuvel op en af ​​die ik anders nooit had geprobeerd. Naast ons sprint een andere groep op en neer langs de berm. Ik merk plotseling dat Inverleith park – een typisch deftige groene omgeving van Edinburgh, met zijn schilderachtig uitzicht op het kasteel en de vijver die wordt gebruikt door modelbooth clubs – vol zit met fitnesslessen buiten.Boot camps, voetbalwedstrijden, jogging groepen, buggy runs; de helft van de stad lijkt hier te zijn. Mijn workout: Gemma-Louise Stevenson, 30, rolstoeldanseres – ‘Ik krijg zo zweterig mogelijk’ Lees meer

In zo’n omgeving is het niet verrassend dat niemand vindt onze vrolijke groep nordic walkers vervelend. Integendeel, mensen glimlachen ons liefdevol toe als ze zouden kunnen als we een hi-vis groepje kinderen in de kinderkamer zouden zijn die elkaars hand vasthouden. Een oudere man op een bank schreeuwt: “WAT DOET U?” Terwijl we langslopen, dan als een bijzaak: “KAN IK KOMEN?” Het is allemaal zo erg…leuk. Chitra RamaswamyProject Awesome, Londen

Terwijl ik 10 persacties op de rug van een vreemdeling voltooi, high-five verschillende mensen die ik nog maar net heb ontmoet en pijnlijk voor de zesde keer puffend door Primrose Hill krabbelde, kijk ik naar mijn kijk maar.Het is 6.58 uur.

Mijn pijnlijke spieren – waarvan ik tot nu toe niet wist dat ze bestonden – zwaaien met witte vlaggen en op de een of andere manier heb ik een hap gedroogde modder en gras, maar toch lijkt het erop dat ik doe dit alleen gedurende 28 minuten. Ach ja, ik denk dat er nog maar 32 te gaan zijn…Facebook Twitter Pinterest High-fives en press-ups zorgen voor een ‘fun, badass workout’. Foto: Linda Nylind voor the Guardian Hoe te trainen als een Olympiër – eet veel pindakaas en luister naar robots Lees meer

Ik ben hier vanwege het succes van Project Awesome, een collectief van high-energy extraverte mensen die “gratis, leuke, badass workouts in jouw stad” bieden (momenteel betekent dat Londen, Bristol en Edinburgh).Hun lessen beginnen op een moment dat ik net zo waarschijnlijk op blijf als om op te staan ​​en een draai geven aan je typische outdoor-oefencursus: samen met al het hardlopen en burpees, zijn er frequente knuffels, high-fives en, eh, bum slaps. Er is ook gezang, cake-eten en nog veel meer knuffels. Heb ik de knuffels genoemd? Er zijn veel knuffels.

De dingen beginnen met een minuut plukjes plukken (de heuveltop is een puinhoop van gebroken glas en pilsblikjes om 6 uur ‘s morgens) voordat de 50 of zo deelnemers een loopcircuit beginnen met verschillende lichtgeraakte oefeningen zoals gezamenlijke eenbenige squats. Als dit allemaal ontmoedigend lijkt voor een nieuwkomer, zorgt het team van Project Awesome ervoor dat dit niet zo is – nieuwelingen worden speciaal verwelkomd tot het einde wanneer ik gedwongen word in het centrum van een enorme groep – je raadt het al – knuffel.Je moet snel het andere transpireren leren kennen: de geur, het gevoel, de smaak. Facebook Twitter Pinterest Sterrenkracht…Tim Jonze krijgt de gave Project Awesome. Foto: Linda Nylind voor de bewaker

Maar het is leuk, zelfs voor mensen zoals ik, die niet echt genieten van vroege starts, gedwongen extraversie of de verplichting om vreemden in de kont te slaan. De surrealistische sfeer betekent dat de training veel minder pijnlijk is dan het zou kunnen zijn en verschillende mensen vertellen me hoe ze eerder £ 60 per maand aan buitenoefeningen hadden uitgegeven voordat ze Project Awesome vonden (wat belooft dat het nooit zal aanrekenen).

Toch, ondanks wat een altruïstisch project lijkt te zijn dat vriendschap net zo bevordert als fitness, staat Project Awesome momenteel in het middelpunt van de controverse.Locals zijn in wapens dat de “spirituele” atmosfeer van Primrose Hill om 6 uur ‘s ochtends is verbroken door het reciteren van met Lycra geklede “hipsters” en hebben geprobeerd de klas stil te krijgen. Eén rapport zei dat de situatie zo ernstig was geworden dat Liam Gallagher gedwongen was te stoppen met rennen. Zal niemand aan de arme Britpop-frontman denken?

Het lijkt me allemaal nogal gek – het geluid is minimaal, lokale cafés krijgen een boost (post-workout koffie wordt aangemoedigd) en de plaats wordt opgeruimd gratis; zouden de mensen die rondgebroken glas achterlaten toch betere doelen maken voor woede? Bovendien zou ik niet willen proberen de enthousiaste types achter Project Awesome te onderdrukken. “Zie je volgende week!” Schreeuwen mijn nieuw verworven oefenmakkers terwijl ik wegga.Weinig weten ze dat ik vóór 9.00 uur ‘s ochtends niet uit bed kom voor iets minder dan een Guardian-bijnaam. Toch ben ik de volgende 12 uur bezig met het gevoel opgepompt en hoog te zijn als een vlieger. Geweldig, in feite. Tim JonzeBritish Military Fitness, Brighton and Hove

De andere schrijvers op deze pagina zullen zeggen dat hun fitnesslessen moeilijk waren, maar ze zullen ongelijk hebben. Dit was moeilijk. Deze. De moeilijkste die ik denk dat ik ooit heb gedaan. Facebook Twitter Pinterest In British Military Fitness zijn er helemaal geen pauzes. Foto: Jill Mead voor de bewaker Van verspringen naar roeien: Britten nemen deel aan nationale sportdag Lees meer

We nemen genummerde slabben uit een emmer, gekleurd blauw door rood tot groen om onze conditie aan te geven. Na jaren voetbal denk ik dat ik rood ben, maar er is nog maar een blauwe 14 over. Het blijkt bij mij te passen.We beginnen met een snelle jogging, gevolgd door een paar teamgames die zware tassen omzeilen en hurkende squats, sit-ups, press-ups, burpees (een soort springende squat-stuwkracht) en bastardos (ik was toen moe, ik ben het vergeten) . Daarna neemt Matt de groene groep en de rest gaat met Jason en Lisa. We lopen bergopwaarts met de tassen (“jouw gewonde partner”). We vormen rangen en teams en concurreren om onze squat-stoten en press-ups sneller te doen dan elkaar. Facebook Twitter Pinterest Point plank…Leo Benedictus is tot het uiterste gedreven. Foto: Jill Mead voor de bewaker

Dit had ik niet verwacht: er zijn letterlijk helemaal geen pauzes. We rusten nooit. Zelfs als de regels van een nieuw spel worden uitgelegd, moeten we ons in de plankpositie houden, of meer squats of lunges doen of zoiets.De beloning voor het afronden van elke taak is de volgende. We zijn altijd achter, altijd worstelen, altijd vriendelijk zijn maar luid verteld om harder te werken, terwijl we door de wietrook en verbijsterde blikken van voorbijgangers grommen. Ik kan stoppen als ik vind dat ik niet verder kan. Mij ​​is verteld dat. Maar het is niet gemakkelijk gemaakt. Daarom is BMF anders: je merkt dat je min of meer gedwongen bent om het te doen.

Een deel van de dwang komt van kameraadschap. Werken in teams, of zelfs in een paar, zorgt ervoor dat ik nog een keer een push-up van ergens wil vinden, omdat mijn partner dat net deed. De rest komt van vriendelijk geschreeuw en straf, om te verliezen of om iets verkeerds te doen. Verbrijzeld, als ik mijn handen op mijn heupen leg om te rusten, laat Lisa de hele groep drie burpees doen, “met dank aan nummer 14”.Wanneer David een andere regel overtreedt door me te vertellen wat ik fout heb gedaan, moeten we er nog drie doen. Soms is de prijs om te winnen het kiezen van de straf voor de verliezers. “We beesten hen,” gniffelt Lisa achteraf, “maar er is altijd een beetje humor.” Ik denk dat BMF fantastisch is – nu is het voorbij. Ik kom misschien terug. Leo BenedictusOnze parken, Londen

Het zit ergens midden in mijn tweede plankoefening dat de bomen stoppen me af te leiden. Tot dusverre heb ik een ster gesprongen tot ik rood in mijn gezicht was, drie rondes van sit-ups gedaan – draaien en draaien als een vis aan een lijn – en lende over het zwarte asfalt van het multi-use veld zo lang dat mijn dijen als aanvoelden ze kunnen vlam vatten. Door alles heen heeft mijn leraar geduldig en zachtmoedig bemoedigd.Maar het was de nieuwigheid om naar de blauwe lucht te staren in plaats van naar een gespikkelde plafondtegel of de gruwel van een spiegeltje in een sportschool dat me op de been hield. Facebook Twitter Pinterest Limbering up…Homa Khaleeli met instructeur Chantal. Foto: Alicia Canter voor de bewaker Waarom is fitness voor vrouwen een schoonheidswedstrijd geworden? | Anna Kessel Lees meer

Zelfs toen mijn pijnlijke buikspieren in de weg stonden van de gelukzaligheid van buiten zijn, waren er afleidingsmanoeuvres in het park – de kinderen schoppen een voetbal, tieners roddelen, iemand rookt een spliff – om zich te concentreren in plaats van de seconden van de plank weg te tikken.

Geen van de andere parkgebruikers lijkt me te puffen en hijgen in de hoek van de speelvelden. Dit kan zijn omdat de lessen gratis zijn en voor iedereen toegankelijk.Chantal, mijn instructeur, komt uit Our Parks, een initiatief dat samenwerkt met raden en ontwikkelingsbureaus om les te geven in open ruimtes rond Londen. Het bedrijf is opgericht door Born Barikor, een voormalig atleet van een gemeentewijk in Tower Hamlets, die een manier wilde creëren voor mensen met een laag inkomen om toegang te krijgen tot oefenklassen.

Momenteel zijn er 200 aangeboden via de website van het bedrijf – van yoga tot bootkampen – en de organisatie hoopt zich verder uit te breiden. Degene die ik heb vervoegd is in Alexandra Road Park, een speeltuin-zware strook van prachtige groene gazons en aangelegde tuinen in het midden van het brutalistische landgoed Alexandra en Ainsworth in Noord-Londen. Facebook Twitter Pinterest De fitnessklasse helpt mensen op het landgoed gezond te blijven.Foto: Alicia Canter voor de voogd

Chantal legt uit dat de bewonersvereniging een klas wilde hebben om de moeders op het landgoed te helpen gezond te blijven – en ze heeft meestal ten minste acht vrouwen aanwezig. Kinderen zijn welkom om samen met hun beoefenende ouders te spelen en de ex-stadswerker laat me een foto zien van haar laatste sessie, met drie baby’s mee voor de rit. Maar vandaag, dankzij de 28C-hitte en schoolvakanties, heb ik alleen maar wat neerkomt op een persoonlijke training.

In de winter vertelt ze me dat ze een aantal sessies heeft gehad waarbij de groep is gesneeuwd. Sommige klassen worden binnenshuis verplaatst als het koud wordt om te voorkomen dat mensen het opgeven. Terwijl ik voorzichtig opsta en voel dat mijn benen onder me wiebelen, moet ik toegeven dat ik verslaafd ben.Ik gaf de sportschool een paar jaar geleden op toen ik me realiseerde dat naar buiten rennen me veel gelukkiger maakte dan naar een scherm binnenshuis te staren. Maar ik ben op zoek naar een krachtles om me goed in vorm te krijgen – nu moet ik er gewoon een vinden die de plank niet bevat. Homa Khaleeli